SİVTAŞ
Yükleniyor

SİVTAŞ’la göçe dur denecek

28 Mayıs 2021

İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Mehmet Nebi Kaya, SİVTAŞ bünyesi altında kurulacak olan Hayvan Damızlık işletmesi ile ilgili yer tespitinin yapıldığını devrinin önümüzdeki günlerde yapılacağını, Süt İşleme Tesisi ile ilgili de Organize Sanayi Bölgesinde yer tahsisi yapıldığını biran evvel fiziki çalışmalara başlanacağını söyledi.

SİVTAŞ’la göçe dur denecek

İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Mehmet Nebi Kaya, Tarım ve Hayvancılığın sahip olduğu potansiyelin artırılması ve daha da ileriye taşınması için Sivas Teknik Tarım Hayvancılık ve İnşaat Ticaret Sanayi Anonim Şirketi (SİVTAŞ)’ın kurulduğunu söyledi.

Kırsal kalkınmanın önemli unsurlarından bir tanesinin kırsal kesimde yaşayan insanların yaşam seviyesinin yükseltilmesi gerektiğinin altını çizen Kaya, “Özellikle göç olgusuna dur demek ve çiftçinin ürettiği kendi ürününü kendi işletmelerimizde işleyerek katma değer oluşturmak temel hedefimiz olacak. ” dedi.

Sahadaki ihtiyaçların ve verimliliğin artırılması noktasında da çalışmalar yapıldığını aktaran Kaya, “SİVTAŞ bünyesi altında Hayvan Damızlık işletmesi, Süt İşleme Tesisi, Yem Fabrikası, Bal İşleme Tesisi kurulacak. Yine aynı zamanda termal seracılık ve sözleşmeli besicilik yapılacak. Çiftçilerin ve hayvancılıkla uğraşan kişilerin sahada karşılaştığı problemler anında çözülecek. Herhangi bir ürünün üreticiden tüketiciye varana kadar olan zincir de sağlıklı iletişim ve hızlı döngü sağlanacak.

SİVTAŞ’ın sermayesinin tamamı İl Özel İdaresine ait olan Buruciye A.Ş. ve Sivas Belediyesi’ne ait olan SİDAŞ A.Ş.’nin ortaklığında kurulmuş olan bir şirket. Bütün üreticiler ve çiftçiler bu yapının içinde olacak. Damızlık Hayvan İşletmeciliği ile üreticilerin ihtiyacı olan damızlık nitelikli sağlıklı verimli ve hayvanlarla damızlık ihtiyacını giderecek. Yurt dışına olan bağımlılık kaldırılacak. Samızlık Hayvan İşletmesi ile ilgili yer tespiti yapılmış devri hususunda çalışmalar gerçekleştirilmekte. Aynı zamanda bu işletmede süt üretilecek. Üretilen süt piyasa içerisinde değerlendirilecek ve mamüle dönüştürülecek. Süt İşleme Tesisi kurulacak ve ilimizde üretilen sütler bu tesiste işlenecek. İlimizin sahip olduğu potansiyeli katma değere dönüştürmek amacıyla bu tesis kurulacak. Sivas’ta günlük kayıtlı olarak 130 ton süt üretiliyor. Bu sütün sadece 30 tonu Sivas’ta işleniyor. Geri kalan 100 tonu aşkın süt komşu illerde işletiliyor. Sivas’ta üretilen ürünün Sivas’ta işlenmesi, ilimizde işlenen sütün mamüle dönüşmesi ve burada tüketilmesi şehrimize katma değer katacak. Bu bağlamda Organize Sanayi bölgesinde gerekli olan yer tahsisi yapılmış durumda. Bu işletmelerden kamu kurumlarımız tüm ihtiyaçlarını giderecek. Çiftçi ürettiği ürünü satabilirmiyim veya satamazmıyım kaygısı yaşamayacak” ifadelerini kullandı.

Kaynak: https://sivasmemleket.com.tr/gundem/sivtasla-goce-dur-denecek-h50501.html